Eli heeft een familie gevonden bij Sepawand

Eli heeft een familie gevonden bij Sepawand

Eli (40) is inmiddels het gezicht geworden van de afdeling Sepa Circulair, een afdeling die, zo doet de naam al vermoeden, speciaal is opgezet om materialen op een duurzame manier te recyclen. Fred Mak (directeur Sepawand): “Het idee is eigenlijk ontstaan door de vraag van onze klanten om oude scheidingswanden te hergebruiken. Daar wilden wij natuurlijk gehoor aan geven, maar het probleem was dat alles met de hand gedemonteerd en gescheiden moet worden. Een zeer arbeidsintensieve klus”. Zo is er een samenwerking ontstaan tussen een aantal bedrijven in de maakindustrie, het Twenteportaal en de gemeente Hellendoorn. Een traject waarbij werkzoekenden met een uitkering via een werkervaringstraject ervaring op kunnen doen, aan persoonlijke doelen kunnen werken en daarna of een contract krijgen bij Sepawand of worden bemiddeld naar een betaalde baan bij één van de aangesloten bedrijven.

Sepawand Nijverdal Logo

Eli en Fred hebben een goede band

Moeilijke start

Eli is afkomstig uit Syrië en zijn start in Nederland was moeilijk en zijn bestaan eenzaam; Eli is niet getrouwd en heeft geen familie in Nederland wonen. Zijn positieve houding en wil om er wat van te maken heeft ertoe geleid dat hij via een werkervaringstraject bij Sepawand kon instromen. Daar heeft hij nu behalve een baan ook een familie gevonden: “Ik vind mijn werk hier heel leuk en vooral de sfeer onder de collega’s is fijn, het voelt echt als familie”.

Chef Circulair

Als snel bleek dat Eli een harde werker was en ook sprak hij nog eens 5 talen: Armeens, Turks, Arabisch, Engels en Nederlands. ‘En nu ook Twents’, grapt zijn werkgever. Eli kreeg daardoor eerder dan verwacht (op eigen aandringen) een betaalde baan bij Sepawand en werd een soort vertrouweling en begeleider van alle andere medewerkers die via dit traject startten. Eli wordt nu ook wel Chef Circulair genoemd en heeft inmiddels ook zijn VCA diploma bemachtigd. Hij houdt toezicht op de veiligheid en helpt andere statushouders die er werken met de taal. “De regel is dat ze Nederlands praten op de werkvloer. Als dat niet lukt, dan kunnen ze aan Eli vragen wat iets betekent”, vertelt Fred Mak. Eli vind het leuk als zijn collega’s met vragen bij hem komen en voelt zich als een vis in het water met zijn rol als begeleider. Inmiddels heeft hij zelfs een vast contract gekregen.

Ambities

Eli ziet zijn toekomst bij Sepawand rooskleurig in. Hij heeft het prima naar zijn zin in zijn huidige functie maar geeft uiteindelijk toch wel, lichtelijk ambitieus, toe dat hij nog wel willen leren hoe hij computergestuurde machines kan bedienen. Fred Mak: “Als je kijkt hoe snel Eli al deze stappen heeft gezet, dan heb ik er alle vertrouwen in dat hem dat lukt. Voorlopig hou ik hem alleen nog wel graag op deze afdeling omdat de anderen hem nodig hebben.”

Deel dit succesverhaal

Aangesloten werkgevers

© Het TwentePortaal 2024 |
Ontwerp en realisatie: Catapult creëert