Een betaalde baan én een vriend voor het leven

Een betaalde baan én een vriend voor het leven

Tess (32), afkorting van zijn echte naam Tesfaldet, is afkomstig uit Eritrea is net als zijn collega Eli ook via een werkervaringstraject bij Sepawand op de afdeling Sepa Circulair gestart. Hij sprak de Nederlandse taal nog amper maar toch vond zijn werkcoach dat hij door zijn gemotiveerde houding een kans verdiende. En dat heeft goed uit gepakt! Fred Mak (directeur Sepawand): “Tess heeft zich heel snel aangepast aan ons bedrijf, de collega’s en het werk wat hij moet doen. Hij is ook een stuk vrolijker geworden. Hij had een moeilijke periode achter de rug.” Tess en Eli zijn al een aantal keer mee geweest op diverse montageklussen bij klanten op locatie. “Sepa Circulair is slechts een opstap. Als je eenmaal weet hoe je een hamer vast moet houden, dan kun je dat ook bij een ander.”

Tess en Eli aan het werk bij Sepa Circulair

Vrienden voor het leven

“Tess is heel erg gegroeid sinds hij bij ons werkt en heeft zich ontwikkeld tot een hele waardevolle kracht. Hij is goed opgenomen door onze collega’s heeft hier ook vrienden gemaakt.”, vertelt Fred.
Eli en Tess gaan buiten het werk ook veel met elkaar om en zitten zelfs samen op voetbal. Iedere woensdagavond trainen ze bij SVVN. “De derde helft is het leukst”, lacht Eli. Tess is in augustus 2019 getrouwd en daarbij mochten ook zijn collega’s aanwezig zijn. Eli was zijn getuige: “Dat was echt een eer voor mij”.

Taalklas

Ook zijn Nederlandse taal is vooruit gegaan. Tess: “Ik spreek nu iedere dag Nederlands en volg ook een taalcursus”. Die taalcursus volgt hij elke vrijdagmorgen samen met een aantal andere statushouders die werkzaam zijn bij Sepawand of één van de andere bedrijven. Omdat er met de tijd steeds meer statushouders in het werkervaringstraject instroomden die de Nederlandse taal nog niet beheersen, heeft de gemeente Hellendoorn in samenwerking met het Twenteportaal deze taalklas gefaciliteerd bij Sepawand op locatie. De lessen worden gegeven door het ROC van Twente.

Toekomst

Tess heeft inmiddels net als Eli ook een vast contract gekregen en ziet zichzelf de rest van zijn carrière bij Sepawand werken. “Dit is mijn familie, ik voel mij hier thuis”, zegt Tess. Hij wil in de toekomst graag ook andere werkzaamheden oppakken en is nog lang niet uitgeleerd. Fred: “Je hebt geen idee wat je moet verwachten als iemand instroomt met een migratie achtergrond. De meesten hebben geen CV. Dat is het mooie van Sepa Circulair, dan kom je erachter wat iemand kan. Tess kan nu ook al goed lassen en is heel leergierig dus dat komt wel goed.” Tess heeft zijn eigen inkomen en kan nu een mooie toekomst opbouwen in Nederland samen met zijn vrouw.

Deel dit succesverhaal

Aangesloten werkgevers

© Het TwentePortaal 2024 |
Ontwerp en realisatie: Catapult creëert